Foton och dokument

Min uppväxt 1924-1937  |  Livet förändras 1938-1939 Instängd i gettot 1940-1943  |  I olika läger 1943-1945  |  Krigslutet och tiden efter 1945  |  (Fullständig biografi)

Lea Gleitman | Foton och dokument

Lyssna på vittnesmålet >>

Endast för utbildningsändamål: Samlingen av filmer, bilder, dokument och texter på Eternal Echoes används med tillstånd från respektive upphovsrättsinnehavare. Med hänsyn till copyright, varumärkesskydd, publiceringsrätt, integritet, avtalsrättsliga principer får du inte dela eller distribuera något av samlingens innehåll.

Lea Gleitman, 2016.

Leas mamma och pappa gifte sig 1919. Dessa foton togs i samband med att de förlovade sig. Szprinca (även kallad Sabina) och Jonah var båda födda 1896.

På bilden syns Leas mamma med Leas äldre syskon Miriam och Jehuda. Fotot togs 1924, samma år som Lea föddes.

Leas storebror Jehuda Zew Posner. Han kallades också Wowek. På fotot är han i 20-årsåldern.

Till vänster syns Leas syster Miriam. Till höger är kusinen Sabina. Miriam och Sabina var jämngamla. Fotot togs 1941, då de var 19 år. Sabina överlevde inte Förintelsen. Hon mördades i Auschwitz 1944.

På bilden syns Leas skolklass i Sosnowiec. Längst till vänster står lärarinnan Lejbowicz. Bredvid henne står Luba Pergricht. Luba överlevde Förintelsen och kom till Stockholm i Sverige efter kriget. Till höger om Luba står Lea, och intill henne står Leas bästa vän Fredzia Zając. Efter kriget flyttade Fredzia till Melbourne men Lea och Fredzia fortsatte hålla kontakt och har även besökt varandra under senare år.

När den här bilden togs var Lea ca 13 år. Hon står längst bak till vänster. Längst fram till vänster syns Leas mamma, och bakom henne Leas pappa.

Längst till höger på bilden står Leas kusin Rachel, och i mitten hennes väninna Lola Heiberger. De bodde i samma hus i Oswiecim. Lolas morfar eller farfar ägde huset. Vem den tredje flickan är minns Lea inte. Fotot togs 1938.

Lea är den andra flickan från höger. Fotot togs under en utflykt till Kraków med Beit Jakobskolan 1938. Eleverna besökte många platser och fick samtidigt undervisning. I bakgrunden syns ett monument – en gravkulle som kallades Kopiec Piłsudskiego och upprättades till minne av statschefen Józef Piłsudski som dog 1935. Många judar var med och byggde den. Fotot fick Lea efter kriget av en väninna. Under åren i läger lyckades hon bevara bilden.

På bilden är Lea 17 år. Det är hon som har kappan med pälskrage längst fram till vänster. Det kornblåa tyget kom från pappans affär. På fotot, som togs 1941 i Sosnowiecs gettot, syns även Leas jämnåriga kompisar.

Brevet du ser på bilden skrevs av Leas mamma Szprinca (även kallad Sabina) i september 1940. I brevet frågar hon sin bror i USA om han kan ta hand om Leas äldre bror och syster och på så sätt rädda dem från nazisterna. Tyvärr fanns det ingen möjlighet för dem att ta sig till USA. På sista sidan står familjens adress i Sosnowiec. Gatan hade fått ett tyskt namn och kallades Weichselstrasse.

På bilden har Lea en väska som hon sytt själv. Leas mamma ville att dottern skulle ha något att göra. Därför skickade hon Lea på en kurs där en flykting från Tjeckoslovakien lärde unga kvinnor att sy.

Här är Lea tillsammans med några vänner i Sosnowiec. Lea står näst längst till höger. Fotot är taget vid ett grönområde i utkanten av Sosnowiec som kallades działki. Det fungerade ungefär som en kolonilott och judarna i gettot fick möjlighet att odla grönsaker där.

På fotot syns Leas syster Miriam till vänster, och till höger kusinen Sabina som var syster med Rachel. Sabina och Miriam föddes samma år, 1922, och var mycket goda vänner. Fotot togs 1941. De verkar inte ha någon davidsstjärna på sig, kanske hade de armbindel, Lea berättar att hon minns att de hade det under den första tiden.

I augusti 1942 skiljdes Lea från de flesta i sin släkt. I en selektion valdes de judar ut som skulle deporteras till Auschwitz. På bilden syns Leas moster som hade samma namn och bodde i Wadowice. De var sex bröder och två systrar i familjen. Fotot togs 1938 eller 1939.

På bilden syns Leas farmor och faster Mina. Fotot togs 1934 på en kurort dit de åkte för att dricka vatten ur en hälsobrunn.

Bilden visar Leas skiss av den så kallade dödsbaracken i Bergen-Belsen. Bronka, Rachel och Lea låg i raden vid det tredje fönstret till vänster om ingången. Utanför fanns ”toaletten” på den ena sidan av ingången. Mitt emot staplades de döda i en hög.

På fotot syns Lea väninna Bronka Kohn. Det togs före krigsutbrottet 1939. Bronka var 21 år gammal när hon dog i Bergen-Belsen, den 14 april, 1945.

På bilden syns onkel Moshe Posner. Fotot är från slutet av 1920-talet. Då bodde Leas farbror i Tyskland. Många av bilderna som Lea har på sin familj fick hon av Moshe efter kriget. Moshe ville att Lea och Miriam skulle komma till honom i Köpenhamn, men när det inte var möjligt tog de sig till Sverige för att vara nära sin farbror.

Josef och Lea hade inte råd med något stort bröllop utan ordnade med bröllopsfesten i hemmet. De bodde då i en lägenhet utan badrum och delade toalett med de andra i trapphuset. I köket fanns det inte heller något varmvatten. Paret gifte sig i Malmö synagoga den 24 december 1950. Lea kommenterar fotot: "Vi hade inte tänkt på att det var julafton men märkte när vi kom ut på gatan att det var svårt att få tag i en taxi. Istället fick vi åka språkvagn hem till de väntande gästerna. Som folk glodde på oss och min långa bröllopsklänning! Det hade vi roligt åt senare under middagen."

På bilderna syns Leas man Josef Gleitmans dokument. Han överlevde dödsmarschen från Auschwitz till Sachsenhausen. Där fick han som fånge ett ”pass”. Josef fick lämna fingeravtryck och signera dokumentet. Han uppgav Radomsko som födelseort. När Josef skulle ange yrke hittade han på att han var ”låssmed” (schlosser).

Här är Lea på promenad med sina döttrar, Barbro och Susanne i Helsingborg 1956.

2016 reste Lea och hennes döttrar till Polen. Här är Lea och Barbro vid ingången till huset i Sosnowiec där Lea en gång bodde.