Foton och dokument

Min uppväxt 1923–1939  |  Livet förändras 1939–1940  |  På flykt 1941–1945  |  Tillbaka hem 1945  |  I Gulag-läger 1950–1953  |  (Fullständig biografi)

Oskar Tojzner | Foton och dokument

Lyssna på vittnesmålet >>

Endast för utbildningsändamål: Samlingen av filmer, bilder, dokument och texter på Eternal Echoes används med tillstånd från respektive upphovsrättsinnehavare. Med hänsyn till copyright, varumärkesskydd, publiceringsrätt, integritet, avtalsrättsliga principer får du inte dela eller distribuera något av samlingens innehåll.

Oskar Tojzner 2014.

I bilden ser du Oskar längst bak till vänster, sedan hans bröder Beitzalel och Aba. Till höger står Jochewed. Längst fram är Chawa och föräldrarna Sonia och Moshe.

Oskars morbror Asher Kanat var lärare i Beresznitza som låg i närheten av Dabrowica där familjen bodde. Det var en shtetl, en liten stad där en stor del av befolkningen var judisk. Oskars mamma hade många syskon, fyra systrar och tre bröder. Två av syskonen emigrerade till USA i början av 1900-talet. Oskar berättar: "En av morbröderna, Beitzalel, tog med sig det här fotot när han flyttade. Många år senare fick jag det av min kusin Evelyn."

Detta intyg om frigivning överlämnades till Oskar av lägerchefen i Gulag-lägret. Av anteckningarna framgår det att Oskar varit en bra arbetare och därför frigavs några månader tidigare än beräknat. Texten på intyget lyder: ”Intyg överlämnat till Oskar Tojzner, född 1923, Dąbrowica. Nationalitet: Jude, sovjetisk medborgare. Dömd av särskild lägerdomstol. Ska placeras i Arbets- och korrektionsläger ”BP”. MVD [inrikesministeriet] SSSR, 23 augusti 1950, anklagad enligt paragraf 19-84. Dömd till 3 år. Tidigare inte dömd. Frigiven 8 mars 1952. Vill återvända till Rovno [Równe]." På intygets baksida finns ett foto på Oskar och en stämpel.

Nina, Michael, Sofia och Oskar i Legnica, Polen, i början av 1960-talet.