Vasile Nussbaum

1929-1939

Vasile Nussbaum s-a născut în 1929 la Turda, un mic oraș în apropiere de Cluj-Napoca, în nordul Transilvaniei, unde s-a mutat apoi familia sa.

1940-1944

În 1940, Transilvania de Nord a fost anexată Ungariei, în urma unei înțelegeri cu Germania și, astfel, legile antisemite maghiare au fost impuse și aici. Copiii evrei nu mai puteau frecventa școlile și universitățile publice și multe afaceri evreiești au fost confiscate sau închise. La Cluj s-a înființat un liceu evreiesc, pentru a oferi șansa copiilor să-și continue studiile.

1944

În 1944, guvernul maghiar a ordonat deportarea evreilor la Auschwitz. La începutul lunii mai, Vasile Nussbaum, de 15 ani, era elev al Liceului Evreiesc. El locuia la Cluj împreună cu părinții și fratele mai mic, Sanyi, care avea atunci 9 ani. Într-o singură zi, le-au fost confiscate toate bunurile și au fost închiși în ghetoul amenajat pe terenul fostei fabrici de cărămidă din Cluj. În mai puțin de o lună au fost deportați la Auschwitz.

1944-1945

La sosirea în lagăr, Vasile, doar un adolescent la acea vreme, a fost separat de părinți. Mama sa a fost dusă direct la camerele de gazare, în timp ce tatăl a fost trimis la muncă, însă a murit cu puțin timp înainte de eliberare, astfel că nu s-au mai întâlnit niciodată. El și fratele său au rămas în lagărul Auschwitz-Birkenau. Perioada cea mai dramatică a vieții lui Vasile a fost momentul când fratele său mai mic, Sanyi, a fost selectat pentru camera de gazare, iar el a rămas singur. După moartea fratelui, Vasile a fost trimis la lucru în lagăre de muncă.

1945 și experiențele postbelice

Vasile a fost eliberat de armata americană în timp ce se afla în lagărul Buchenwald, în aprilie 1945. După eliberare s-a întors la Cluj, unde a încercat să-și reia viața. S-a înscris la universitate, devenind apoi economist. S-a căsătorit și are un fiu.