4.5 Embermentők

Ebben a feladatban egy olyan emberről olvashatsz, aki mert döntéseket hozni, és ezek alapján a náci propagandával ellentétesen cselekedni. A feladat elvégzésével fejlesztheted az empátiádat, és jobban megértheted a döntéshozás és cselekvés fontosságát, ami szükséges velejárója a demokratikus értékek és emberi jogok védelmezésének és fenntartásának. Azt is jobban megérted majd a feladat segítségével, hogy a történelmi döntéseknek és cselekedeteknek hatása van a te életedre is.

Feladat

Olvasd el a szöveget és válaszolj a kérdésekre!

Voltak olyan emberek a holokauszt idején, akik különböző veszélyes helyzetekben saját életüket kockáztatták azért, hogy megmentsék másokét. Emiatt később gyakran úgy hivatkoznak rájuk, mint „hősök” és „embermentők”. Alább az egyikükről olvashatsz.

A hős gyermeklány

Fájó Erzsébet.

Fájó Erzsébet, „Erzsi” Békéscsabáról, Magyarország délkeleti részéről származott. 13 évesen otthagyta az iskolát és dadaként kezdett dolgozni egy zsidó családnál, Abonyi László két gyermeke mellett. 1941-ben, miután a zsidótörvények arra kötelezték a családot, hogy eladják a gyógyszertárukat, velük együtt Budapestre költözött. 

Amikor a németek megszállták Magyarországot 1944 márciusában, a család úgy látta, hogy Erzsi számára biztonságosabb, ha már nem lakik velük.

Ezért Erzsi elköltözött, de továbbra is rendszeresen látogatta a családot, hogy támogassa és bátorítsa őket, amennyire tudja. Erzsi elvitte a család értékeit az egyik rokonukhoz, aki egy keresztény magyar emberrel házasodott össze, és ezzel biztosította, hogy a nácik nem kobozzák el azt.

A budapesti zsidóság helyzete egyre rosszabb lett, majd hamarosan kijött az a rendelet is, amely előírta, hogy egy sárga Dávid-csillagot kell hordaniuk a külső ruházatukon. Erzsi azonban, nem törődve a veszéllyel, mégis mindig elkisérte a családot, amikor elhagyták a házukat, és intézte az összes bevásárlásukat.

Amikor elkezdett terjedni a szóbeszéd, hogy a város zsidó lakosságát deportálják, Erzsi visszaköltözött a családhoz. Hamis igazolópapírokat szerzett és kicsempészte a családot otthonából a német és magyar őrök orra előtt.

Erzsi egészen a háború végéig gondoskodott róla, hogy a család ide-oda költözzön, és így elkerüljék a letartóztatást.

A háború után a család örökbe fogadta Erzsit. Olvasd el az üzenetet, amit a család lánya, Abonyi Zsuzsanna mondott a háború után:

"Attól a vágytól hajtva, hogy megmentsen minket, Erzsi kijátszotta a németeket. Megmentett minket a haláltól. Megmentett engem és a fiútestvéremet attól, hogy árvák legyünk, és a szüleinket a legrosszabb dolgotól, ami emberi lénnyel megtörténhet: hogy elveszítsék a gyerekeiket. Az ő ereje és hősiessége volt az, ami életet adott nekünk, ami lehetővé tette, hogy felnőjünk és idővel nekünk is gyerekeink legyenek."

Zsuzsanna Ozsváth (Abonyi)

square.jpg

 

Válaszold meg a kérdéseket!

  • 4.5.a A holokauszt alatt, függetlenül attól, hogy tudták, zsidó szomszédaiknak milyen rossz soruk volt, a legtöbb nem zsidó lakos számos okból passzív maradt. Véleményed szerint Erzsit mi késztette cselekvésre? Szerinted milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy az ember „szemben menjen az árral”?  Fejleszthetők-e és hogyan ezek a tulajdonságok?

  • 4.5.b Mivel magyarázható, hogy a legtöbb nem zsidó lakos nem úgy cselekedett, mint Erzsi, és inkább passzívak maradtak a holokauszt idején? Legalább öt példát sorolj fel!

  • 4.5.c Szerinted ma Magyarországon kik, vagy milyen társadalmi csoportok vannak veszélyben, vagy szorulnak segítségre? Sorolj fel legalább három példát és fogalmazd meg, hogy miért nehéz az ő helyzetük!

  • 4.5.d Ismersz-e olyan embereket, vagy szervezeteket, akik az említett csoportokon segítenek?

  • 4.5.e Szerinted hogyan segíthet ezeken az embereken az állam vagy az egyén?

Előző feladat
4.4 Ellenállás
Következő fejezet (5. Tanulhatunk a holokausztból?)
5.1 Hogyan előzhető meg egy népirtás?