Interjúk

Keller László (1928) Magyarország

Keller László 1928-ban született Magyarországon, a Miskolchoz közeli Mezőcsáton. Édesapja, Keller Béla nyomdát alapított. László szülei és családja nem követte szigorúan a vallást, bár a városnak volt ortodox zsidó közössége. A városban zsidók és keresztények békésen éltek egymás mellett, noha a város vezető személyiségei között voltak antiszemiták is. A helyi elemi iskolában tanult négy évig. Ez egy zsidó elemi iskola volt, de keresztények is tanultak itt, mivel jó színvonalú oktatást nyújtott.

Hallgasd meg a videóinterjút >>

Susanna Christensen (1933) Magyarország

Susanna 11 éves volt, amikor el kellett hagynia otthonát, a kelet-magyarországi Makón. Szüleivel együtt egy Szeged melletti gettóba vitték, majd onnan Bergen-Belsenbe deportálták. A vészkorszakot csak Susanna és az édesanyja élte túl.

Hallgasd meg a videóinterjút >>

Reinhard Florian (1923-2014) Németország

Reinhard Florian egy szintó családba született a Kelet-Poroszországi Matheninkenben. Mivel "cigány" volt, Reinhard nem tanulhatott szakmát, és mezőgazdasági kényszermunkára küldték.

1941-ben Reinhardot letartóztatta a Gestapo, majd később a bialystoki gettóba vitték. Reinhardnak nehéz körülményeket kellett elszenvednie több koncentrációs táborban is, majd 1945 januárjában Loslauba vitték halálmenetben. Innen Mauthausenbe deportálták, illetce az ebensee-i altáborba.

Felszabadulása után Reinhard megtudta, hogy csak apja, és egyetlen fivére a nyolc testvére közül élte túl a háborút.

Hallgasd meg a videóinterjút >>

Wellesina McCrary (1933) Németország/Lengyelország

Wellesina McCrary 1933-ban született roma családba, ami nomád életmódot folytatott Németországban.

Amikor kitört a háború, Wellesina 6 éves volt, családja Lengyelországban élt. Anyjával, testvéreivel és rokonaival Auschwitz-Birkenauba majd Buchenwaldba deportálták. 

A tábor felszabadítása után Berlinbe ment, ahol találkozott apjával, aki egy szibériai gulág táborból tért haza. Pár évvel később Wellesina az Egyesült Államokba emigrált.

Hallgasd meg a videóinterjút >>

Petre Pandelică (1927) Románia

Petre Pandelică egy letelepedett roma családba született Dél-Romániában. 1942-ben szüleivel és testvéreivel együtt Transnistriába deportálták.

A háború végén, 1944-ben Petre végül vissza tudott térni Romániába. Már nem volt háza, ahova visszamenjen, ezért belépett a hadseregbe, és Erdélybe költözött.

Petre és két fiútestvére voltak az egyetlen túlélők a családból.

Hallgasd meg a videóinterjút >>