2.3 Propaganda

2. IDEOLOGIA NAZISTĂ     2.1 Totalitarism  |  2.2 Igienă rasială  |  2.3 Propaganda 2.4 Antisemitism

Acest exercițiu conține afișe și imagini de propagandă nazistă. Folosind sursele istorice, vei putea să-ți dezvolți capacitatea de a examina critic informațiile. Vei avea, de asemenea, șansa de a reflecta asupra modului în care propaganda ne afectează astăzi.

Ce trebuie să faci?

Citește textul, apoi privește cu atenție imaginile și citește textele care le însoțesc. Discută temele prezentate mai jos.

Propaganda în Germania Nazistă

Cu toate că suntem expuși zilnic la propagandă, nu este întotdeauna evident pentru noi când este vorba de propagandă și când nu. Propaganda poate fi identificată cu o persoană care încearcă să prezinte un mesaj specific, cu intenția de a stârni sentimente pozitive sau negative asupra unui subiect, influențând astfel modul în care gândim, simțim și acționăm. De exemplu, reclamele pot fi văzute ca un tip de propagandă, adesea având scopul de a ne face să cumpărăm un anumit produs. Propaganda nu este obiectivă, ci ia,  întotdeauna, o poziție deschisă sau una ascunsă. Este întotdeauna inexactă și poate fi total imaginată sau bazată pe minciuni.

În Germania nazistă, cei aflați la putere au folosit frecvent propaganda, dar nu pentru a vinde produse inofensive. Ci pentru a vinde o viziune rasistă asupra lumii, care împărțea oamenii în "noi" și "ei". Scopul naziștilor era de a crea o "Volksgemeinschaft", o "Comunitate a Poporului", adică o ordine socială a germanilor "sănătoși" și "puri rasial", care să depășească lupta de clasă și conflictele sociale, astfel încât Germania să își poată recâștiga forța și locul de drept în lupta rasială globală pentru putere și resurse.

Pentru a realiza acest lucru, societatea germană trebuia să fie "curățată". Respectiv, cei care erau considerați "inadecvați rasial", "bolnavi ereditar" sau nu erau "arieni", nu aveau ce căuta în "Volksgemeinschaft-ul german". În special, evreii au fost văzuți ca principalul "inamic", care trebuia să fie eliminat.

Diverse grupuri din societate au fost considerate rele, periculoase, nevaloroase sau "probleme" costisitoare, care trebuiau "făcute inofensive" sau "eliminate". În același timp, s-a creat o imagine a nobilului "arian", care, potrivit idealului, era blond, înalt și cu ochi albaștri.

Potrivit naziștilor, numai "arienii" făceau parte din poporul german, iar "amestecul rasial" între "arieni" și "ne-arieni" a fost interzis. S-a format un cult al personalității în jurul lui Hitler, care a fost portretizat ca mântuitor și tată al "Noii Germanii".

Joseph Goebbels

Ministerul German al Propagandei a fost condus de Joseph Goebbels.

Propaganda germană nazistă a fost realizată, în primul rând, de Ministerul German al Propagandei, condus de Joseph Goebbels. O mare parte din materialul destinat difuzării către public prin radio, ziar, film, teatru, muzică etc. era controlat de Ministerul Propagandei.

Nu toți germanii erau de acord cu Partidul Nazist care se afla la guvernare, dar toți au fost expuși propagandei de stat prin broșuri, ziare, radio, filme, literatură, cărți pentru cursuri și adunări publice. Scopul a fost acela de a convinge populația să susțină politica nazistă.

Într-un discurs adresat oficialilor partidului, în data de 9 ianuarie 1928 (când Partidul Nazist avea foarte puțin sprijin în rândul populației germane), Goebbels și-a exprimat punctul de vedere asupra rolului propagandei:

"Este bună propaganda care duce la succes, dar e rea cea care nu-şi atinge scopul, oricât de inteligentă ar fi, căci propaganda nu are misiunea de a fi inteligentă, ci aceea de a duce la succes... Nimeni nu poate deci spune: propaganda voastră este prea brutală, prea grosolană. Nu aşa trebuie judecat. Propaganda nu trebuie să fie corectă, blândă, prudentă sau umilă, ea trebuie să ducă la succes... Dacă cineva îmi spune: propaganda voastră nu are ţinută morală, consider că este inutil să discut în mod serios cu el. Pentru că important este ca propaganda să dea rezultatele aşteptate, şi nu să aibă ţinută."

Joseph Goebbels

square.jpg

Tehnici Încă Utilizate Astăzi

În anii 1930 și 1940, naziștii au folosit tehnici care sunt încă prezente astăzi în propagandă. În listă se găsesc câteva exemple.

  • Simboluri și cuvinte cheie care sunt ușor de identificat.
  • Imagini glorificatoare (de exemplu imagini eroice ale bărbaților puternici "arieni" și imagini idilice ale familiilor fericite, "sănătoase genetic").
  • Redarea emoțiilor pozitive sau negative (de exemplu, simpatie și dezgust).
  • Afirmații care susțin că există o singură soluție la presupusele probleme din societate.
  • Atacuri asupra oponenților și caricaturizarea lor (de exemplu, imagini care ridiculizează).
  • Folosirea unor comparații care dezumanizează (de exemplu, cu paraziți sau boli ca simboluri ale răului).

Discută despre imagini

Pe baza imaginilor de propagandă, dezbate temele și încearcă să răspunzi cât mai detaliat posibil la întrebări. Articolul poate fi folosit ca suport. Notează-ți răspunsurile.

„Evreul. Agresor, ațâțător la război.” (1941)

„Ultima noastră speranță: HITLER.” (1932)

„Noi femeile vom vota pentru Lista 2. Național Socialiștii.” (1932)

„Studentul german luptă pentru Führer și pentru Popor” (1936)

„Tinerii își slujesc Führerul – toți cei de zece ani pentru Tineretul Hitlerist.” (1939)

Titlu: „NSDAP [Partidul Nazist] protejează Comunitatea Oamenilor.” (1937)

Titlul unui articol anti-romi: „Popor nomad – Noi căi de a combate plaga țigănească” (1938)

Poster pentru Bund Deutscher Mädel, Liga Fetelor Germane din Partidul Nazist. Textul spune: „Și tu ești a Führerului”. (1937)

„Această persoană bolnavă genetic va costa Comunitatea Oamenilor Noștri 60.000 de mărci pe parcursul vieții sale. Camarazi, aceștia sunt și banii voștri.” (1938)

  • 2.3.a Care dintre "tehnicile" de propagandă, menționate mai sus, pot fi identificate în imagini?

  • 2.3.b Ce grupuri din societate au încercat naziștii să convingă cu aceste imagini?

  • 2.3.c Ce grupuri minoritare din societate au fost arătate ca fiind o problemă și de ce?

  • 2.3.d În ce mod crezi că a fost influențată populația germană de aceste imagini?

  • 2.3.e Multe dintre imagini au vizat copiii și adolescenții. De ce crezi că s-a decis așa?

  • 2.3.f Ai văzut imagini cu mesaje similare în zilele noastre, de exemplu pe internet? Dă câteva exemple și descrie modul în care imaginile te-au afectat emoțional.

  • 2.3.g În ce mod suntem influențați astăzi de propagandă? La ce poate duce asta?

Exercițiul Anterior
2.2 Igienă rasială
Exercițiul Următor
2.4 Antisemitism