Deportationen 1943

Jag var där.

Natten mellan den 1 och 2 oktober 1943 tvingades Klara och hennes familj att lämna sitt hem i Köpenhamn. I hemlighet lyckades Klara lämna en lapp till sin vän Kamma. På den skrev hon: "Kära Kamma, vi har blivit tagna av tysk polis. Meddela det till skolan. Hälsningar Klara."

Klaras familj och andra judar fördes till hamnen, där ett skepp väntade. En rabbin såg till att maten fördelades jämt mellan passagerarna ombord. Eftersom det var Klaras 14:e födelsedag fick hon dubbla portioner knäckebröd. Så började resan mot gettot i Theresienstadt, Tjeckoslovakien.

Klara Tixell (1929), Danmark

Klara Tixell (1929), Danmark

Här funderar du kring Klara och hennes familj när de deporterades till Theresienstadt i Tjeckoslovakien

SS hämtar familjen

Klara berättar om natten då hon och hennes familj tvingas lämna Köpenhamn.

1) Läs texten och fundera över frågan.
Klaras familj får en varning

Klaras bästa vän Kamma berättar i sin bok "Dengang – på Islands Brygge" om hur hennes pappa och bror försökte varna Klaras familj för razzian. 

”Min bror flyttade hemifrån. Jag hade turen att få överta hans rum. Han var 21 år och studerade vid universitetet. Under en tid hade han berättat om förföljelser av judar i andra städer i Europa. Han hade också sagt att det snart kunde bli farligt för de danska judarna. Jag kände en viss oro, men de vuxna verkade inte ta det på så stort allvar. Min bror överdrev nog. Det brukade han göra. Jag slog det ifrån mig fram till den 1 oktober. Den dagen kom han hem alldeles blek och uppjagad. Han sa: ’Nu händer det. De kommer att hämta judarna i kväll eller i morgon. Många har redan flytt. Vi måste få tag i Klaras familj …’ Min far och min bror gick rakt över gårdsplanen till deras lägenhet. När de blivit insläppta berättade min bror om det han hade hört. Min bror och min far försökte envist att övertala dem att resa eller åtminstone sova över hos oss den natten. Om ryktet stämde var de i stor fara. Men deras far sa: ’De danska myndigheterna kommer inte tillåta något sådant. ​​Vi är ju danska medborgare.’ Hans förtroende för dem hade inte förändrats. Han kände tillit till det land där han var född och där hade växt upp.”

Källa: "Dengang – på Islands brygge" (1995). Textutdrag från Kamma Anderssons bok, här i svensk översättning, sidan 53.

  • 1a. Vad anger Klaras familj som skäl till att de känner sig trygga och beslutar att stanna kvar i sitt hem den natten? Varför flydde de inte?

2) Lyssna till Klara när hon berättar om när SS hämtar familjen, eller läs motsvarande text.
3) Läs texten om det som hände när SS-männen kom för att hämta Klara och hennes familj i deras hem och svara på frågan.
Klara berättar om natten familjen hämtas

”Fredagen den 1 oktober [1943] var det Rosh Hashana, det judiska nyåret. Vi firade så gott det nu gick. Sen lade vi oss. Min syster och jag vaknade av att det stod två SS-män i dörren och pekade på oss med kpistar. De sa att vi skulle stiga upp och klä oss snabbt. Jag hade precis fått min första bh. Den låg där på stolen med mina kläder. Det kändes fruktansvärt att dessa två soldater skulle se det mest intima jag ägde. Nästa dag skulle jag fylla 14 år.”

Källa: Natten är mörk och lång. Några röster från Theresienstadt (1997). Textutdrag från en intervju med Klara Ruben Tixell, s 13.

  • 3a. Vad fångar dig mest i Klaras berättelse (video-klippet och texten) om det som hände under razzian, när SS-männen kom för att hämta familjen? Motivera.

#
”Kära Kamma, vi har blivit tagna av tysk polis. Meddela det till skolan. Hälsningar Klara.”
4) Titta på bilden och svara på frågorna.
  • 4a. I videoklippet berättar Klara att hon smugglade ut en lapp till sin vän Kamma, där det stod att familjen blivit tagen av tysk polis under natten. Hur tror du att Kamma reagerade när hon hittade lappen?

  • 4b. Föreställ dig att du är Kamma och skriv en dagboksanteckning om hur du upplevde händelsen när Klara och hennes familj blev hämtade av SS.

Transporten till lägret

Klara berättar om den långa båt- och tågtransporten.

5) Lyssna till Klara när hon berättar om den långa båt- och tågtransporten till Theresienstadt, eller läs motsvarande text. Svara sedan på frågorna.
  • 5a. Klara beskriver en del specifika händelser under både båt- och tågtransporten. Vad gör starkast intryck på dig?

I kartan ser du lägret Theresienstadt markerad. Se om du kan hitta de platser som Klara nämner när hon beskriver vägen som hon transporterades, från Köpenhamn i Danmark till Terezín, i nuvarande Tjeckien. Öppna kartan >>

Danmark under 1930-talet och den tyska ockupationen

Bildspel.

Föregående avdelning
Livet förändras 1938-1943
Nästa avdelning
Tiden i läger 1943-1945

Extra material