Foton och dokument

Min uppväxt 1927-1939   Livet förändras 1939-1944  |  Instängd i gettot 1944  |  Tiden i läger 1944-1945  |  Befriad 1945  |  ​​​​(Fullständig biografi)

Livia Fränkel | Foton och dokument

Lyssna på vittnesmålet >>

Endast för utbildningsändamål: Samlingen av filmer, bilder, dokument och texter på Eternal Echoes används med tillstånd från respektive upphovsrättsinnehavare. Med hänsyn till copyright, varumärkesskydd, publiceringsrätt, integritet, avtalsrättsliga principer får du inte dela eller distribuera något av samlingens innehåll.

Livia Fränkel, 2015.

När det här fotografiet togs var Livia ungefär 3 år. På 1930-talet var det inte så vanligt att man hade privata kameror hemma så mamman tog med barnen till en fotoateljé. Livia kommenterar bilden: "Hon ville ta en gullig bild av oss i pyjamas. Jag minns att hon hjälpte mig att byta om, sen kammade hon mig och satte en nystruken fin rosett i håret. Man kan se på bilden att jag är arg. Anledningen till det är att jag ville ha dockan som min syster Hédi håller i famnen. Så fort vi kom in i fotoateljén kastade jag mig över den där dockan och höll den krampaktigt i handen. Fotografen hade bara en docka. Hédi ville förstås också ha den och vi började slåss. Det var naturligtvis pinsamt för mamma. För att få slut på bråket tog hon dockan och gav den till min syster, eftersom hon var äldst. På bilden kan man se min systers triumferande min. Mamma försökte muta mig med en prickig hund i tyg. Jag tyckte det hela var väldigt orättvist och slängde genast hunden ifrån mig. Sen ställde jag mig där och såg arg ut." Not: De privata fotografierna fick Livia av omtänksamma människor, som bodde en kort tid i Livias hus i Sighet efter kriget. De samlade ihop fotografierna och skickade dem till henne.

Bilden föreställer familjen Szmuk. Livia (i mitten längst fram), storasyster Hédi, mamma Frida och pappa Ignatz. Fotografiet togs 1936. Då var Livia 7 år och hennes syster Hédi 12.

På det här fotografiet är Livia ungefär 9 år. Livia kommenterar bilden: "Som barn var jag en liten teaterapa. Jag både dansade och spelade teater. Fotot togs 1937 i samband med en välgörenhetstillställning. Jag spelade rollen som blomsterförsäljerska. Det blev en stor succé." På baksidan av fotot står det: "Med mycket kärlek till min Alex och Helen från Livi. Vid den här föreställningen dansade jag som blomsterflicka. 1937 Sighet. Livi, 9 år."

Det här kortet lämnade Livia vid ankomsten till Sverige. Livia fick fylla i uppgifter om var hon kom ifrån och vilken adress hon hade i Sighet.

Detta är Livias ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Det beviljades i två år, men Livia blev svensk medborgare redan 1951.

Det här dokumentet är en sammanställning, eller ett intyg, som berättar vad Livia gjorde under den första tiden i Sverige. Den 11/7 1945 blev Livia inkvarterad i Linnéskolan. Där var hon i tre veckor. Sedan förflyttades Livia till Hjälmared (Hjelmared), och vidare till Lovö. Därifrån åkte Livia till en internatskola i Smedsbo. I Dalarna fick Livia lära sig grunderna i svenska. Våren 1946 flyttade Livia in i en lägenhet i Stockholm tillsammans med sin syster Hédi. 1947 gifte Livia sig med Hans Fränkel och 1951 blev hon svensk medborgare.

Det här är en sida i Livias rumänska pass, eller "personkort", som hon fick i Sverige 1948. Samtidigt gav Stockholms stads krisnämnd Livia kuponger för kaffe, smör och tvål, eller "inköpskort" som det står till höger. Livia kommenterar bilden: "Fotot är det första som togs på mig efter befrielsen. Man kan se att mitt hår har börjat växa ut. När fotografiet togs hade jag börjat äta igen och kroppen svullnade upp, även ansiktet. Därför känner jag inte riktigt igen mig själv på bilden."

Detta är Livias ansökan om visum (visering) som "Rödakorsflykting" fastän hon egentligen inte var flykting. På dokumentet står Livias namn, hennes födelseuppgifter, att hon är "ortodox judinna" från Rumänien, samt att hon läst på gymnasiet. I nedre delen av dokumentet står datumet 7/7, 1945. På ett annat dokument finns en stämpel med datumet 11/7, och detta är eventuellt den dag Livia kom till Sverige.

Livia utanför familjen Szmuks hus på Sjukhusgatan, under en resa till Sighet 2013.