Petre PandelicăBiografi  |  Romer i Rumänien  |  Frågor och svar

Petre Pandelică | Biografi

1927-1941

Petre Pandelică föddes 1927 i en romsk familj med nio barn som levde i en by i södra Rumänien. Hans föräldrar bedrev jordbruk och höll boskap.

1942

Efter att judar deporterats från Bessarabien och Bukovina till det nyförvärvade territoriet Transnistrien 1941 gav Marshal Antonescu, som styrde Rumänien, order om att romerna skulle evakueras året därpå. Trots att ordern gällde deportering av dem som var kringresande eller ansågs farliga (personer med kriminell bakgrund och arbetslösa), skickades även många av de bofasta romerna till Transnistrien. Bland dem fanns Petre och hans familj. De fördes in i boskapsvagnar och transporterades med tåg till ett läger. Under resan dit fick de nästan inget alls att äta och dricka.

1942-1944

När Petre och hans familj anlände till lägret i Transnistrien tvingades de leva i enkla jordhålor. De fick inte lämna området och blev kvar där i tre år. På grund av svält, kyla och sjukdomar var det bara Petre och två av hans bröder som överlevde tiden i lägret.

1944 och tiden efter krigsslutet

När de tyska och rumänska arméerna började dra sig tillbaka återvände Petre till Rumänien. Han tvingades gå till fots i flera veckor, för att sedan upptäcka att han var hemlös. Petre tog då värvning i armén och flyttade till Transsylvanien i norra Rumänien. Efter sin tid i armén gifte han sig och började arbeta som skomakare.