Vittnesmål

Jakob Ringart (1925-2014) Polen

Jakob var 14 år då den tyska armén marscherade in i hans hemstad Lodz. Jakob överlevde Förintelsen, men när kriget var slut hade de flesta i hans stora familj mördats av de tyska nazisterna.

Lyssna på vittnesmålet >>

Livia Fränkel (1927) Rumänien/Ungern

Livia tvingades lämna sin hemstad Sighet i norra Transsylvanien. Som 16-åring deporterades tillsammans med sin familj till Auschwitz-Birkenau. Endast Livia och hennes syster Hédi överlevde Förintelsen.

Lyssna på vittnesmålet >>

Lea Gleitman (1924) Polen

Lea växte upp i Oświęcim i södra Polen. Under den tyska ockupationen fick staden det ökända namnet Auschwitz.

Lea var 15 år när Tyskland anföll Polen. Ett par år senare, i Sosnowiec getto, skildes hon från sin familj och skickades till ett tvångsarbetsläger i dåtidens östra Tyskland.

Lyssna på vittnesmålet >>

Susanna Christensen (1933) Ungern

Susanna var 11 år då hon tillsammans med sina föräldrar fördes bort från sin hemstad Makó i östra Ungern till ett getto utanför staden Szeged. Familjen deporterades därefter till Bergen-Belsen. Endast Susanna och hennes mamma överlevde Förintelsen.

Lyssna på vittnesmålet >>

Walter Frankenstein (1924) Tyskland

Walter var 12 år när han tvingades lämna den tyska folkskolan i Flatow. För att kunna fortsätta sin skolgång flyttade han till ett judiskt barnhem i Berlin. Samtidigt ökade attackerna mot judar och lagarna som fråntog dem deras rättigheter blev allt fler. När Walter var 17 år mötte han Leonie. Som judar levde de farligt i Nazityskland. 1943 tvingades de gå under jorden och fortsatte sedan att fly från gömställe till gömställe fram till krigsslutet.

Lyssna på vittnesmålet >>

Klara Tixell (1929) Danmark

Den 2 oktober 1943, samma dag som Klara fyllde 14 år, fördes hon bort från sitt hem i Köpenhamn till Theresienstadt i nuvarande Tjeckien. Efter 18 månader befriades Klara tillsammans med sin mamma och sina syskon. Pappan dog i lägret.

Lyssna på vittnesmålet >>

Oskar Tojzner (1923-2019) Polen (nuvarande Ukraina)

Oskar var 18 år när han och en äldre bror flydde från nazisterna österut från staden Dąbrowica i Polen till Sovjetunionen. Fyra år senare, när andra världskriget var slut, återvände Oskar hem. Genom några judar som gömt sig i skogen fick han veta vad som hänt hans mamma, pappa och yngre syskon.

Som ensam överlevande i sin familj började Oskar bygga upp ett nytt liv. Men 1950 drabbades han av Stalins terror och dömdes till tre års straffarbete i ett Gulag-läger i Sibirien.

Lyssna på vittnesmålet >>

Tamara Nussbaum (1926) Polen (nuvarande Litauen)

Tamara var 15 år när hon och familjen blev beordrade av de tyska ockupanterna att flytta in till gettot i Vilnius. Efter att ha förlorat sin familj i gettot deporteras Tamara till arbetsläger i Estland och Tyskland.

Efter en tids sjukdom återhämtade Tamara sig och bestämde sig för att resa till en släkting i Sverige.

Lyssna på vittnesmålet >>

Max Safir (1925-2020) Polen

Max var ca 15 år när tyska armén ockuperade Polen den 1 september 1939. Redan en kort tid efter ockupationen tvingades Max till slavarbete i olika arbetsläger, bland annat i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Det sista läger Max kommer till är Ebensee i Österrike. Där är arbetsförhållandena mycket hårda och hans krafter börjar ta slut.

Ebensee befrias av amerikanska trupper i maj 1945. Efter en tid i Italien flyttar Max till Israel där han gifter sig och bildar familj. På 1950-talet flyttar familjen till Sverige.

Lyssna på vittnesmålet >>

Reinhard Florian (1923-2014) Tyskland

Reinhard Florian föddes i en familj som tillhörde sinti i Matheninken, i östra Preussen. Som ”zigenare” fick inte Reinhard lära sig något yrke utan tvingades utföra arbete på jordbruk.

1941 arresterades Reinhard av Gestapo och deporterades efter en tid till ett getto i Bialystok. De kommande åren levde Reinhard under svåra förhållanden i ett flertal koncentrationsläger, och i januari 1945 tvingades han att gå med i dödsmarschen till Loslau. Därifrån deporterades Reinhard ännu en gång, till Mauthausen och ett underläger i Ebensee.

Efter befrielsen fick Reinhard veta att förutom hans far hade endast ett av hans åtta syskon överlevt kriget.

Lyssna på vittnesmålet >>

Wellesina McCrary (1933) Tyskland/Polen

Wellesina McCrary* föddes 1933 i Tyskland. Familjen var romer och hade en nomadisk livsstil.

När kriget bröt ut var Wellesina sex år gammal och levde med sin familj i Polen. Tillsammans med sin mamma, syskon och flera släktingar deporterades Wellesina till Auschwitz-Birkenau och senare till Buchenwald.

Efter befrielsen av lägret reste Wellesina till Berlin där hon mötte sin far som hade kommit tillbaka från Gulag-lägren i Sibirien. Några år senare emigrerade Wellesina till USA.

Lyssna på vittnesmålet >>

Petre Pandelică (1927) Rumänien

Petre Pandelică föddes i en romsk familj bosatt i södra Rumänien. 1942 deporterades han med sina föräldrar och syskon till Transnistrien.

I slutet av kriget 1944 fick Petre till slut möjlighet att återvända till Rumänien. Men hemmet fanns inte längre kvar. Petre tog därför värvning i armén och flyttade till Transsylvanien i norra Rumänien.

I Petres stora familj var det bara han och två bröder som överlevde.

Lyssna på vittnesmålet >>